Întocmit de:
Scripa Alexandru
Ministerul Educației
Colegiul Național „Petru Rareș” Clasa aXII-a G
Coordonator:
Marius Ududec
Obiective Turistice

Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise urmatoarele obiective din Elvetia:
-Manastirea benedictina de la St. Gallen (1983)
-Manastirea benedictina Sf.Ioan din Val Müstair (1983)
-Centrul vechi istoric din Berna (1983)
-Cele trei cetati din Bellinzona (2000)
-Regiunea alpina „Jungfrau” (2001, 2007)
-„Monte San Giorgio” lânga Lacul Lugano (2003)
-Terasele viticole din districtul Lavaux (Cantonul Vaud) (2007)
Monte San Giorgio


Monte San Giorgio este un munte și Patrimoniul Mondial UNESCO situat la granița dintre Elveția și Italia. Face parte din Prealpii Lugano, cu vedere la Lacul Lugano din cantonul elvețian Ticino.Oamenii au locuit pe Monte San Giorgio cel puțin de la echivalentul zonei din perioada neolitică, acum aproximativ 6.000 de ani. Partea de sud a muntelui găzduiește Parcul Arheologic Tremona-Castello, o fortăreață și o așezare care a fost locuită continuu de artizani din neolitic până în secolul al XIV-lea. Monte San Giorgio este un munte împădurit, care se ridică la 1.097 m deasupra nivelului mării. Are o formă aproximativ piramidală, cu o margine nordică abruptă înclinată spre Lacul Lugano și un versant sudic mai puțin adânc care se extinde spre Câmpia Po. Partea de est a muntelui, între municipalitățile Brusino Arsizio, Riva San Vitale și Meride, a fost inclusă în Patrimoniul Mondial în 2003.

Manastirea benedictina de la St. Gallen

In St. Gallen s-a dezvoltat inca de pe vremea abatiei un centru important de cultura si educatie, intrucat manastirea avea deja o vasta biblioteca. Aceasta este si astazi o comoara culturala de mare valoare. Aici se pastreaza, printre alte scrieri din epoca medievala si unele manuscrise extrem de vechi, chiar din sec. 9. Biblioteca din orasul St. Gallen, impreuna cu manastirea, sunt inscrise din anul 1983 pe lista UNESCO, a patrimoniului cultural mondial. Manastirea monopolizeaza intreaga piata, incercuind-o aproape in intregime. De fapt de acolo, din Gallusstrasse se deschide piata mare a orasului vechi, istoric. Priviti cladirile care formeaza piata mare a orasului, impreuna cu cladirea splendida a primariei. Zici ca este un mic castel, cu turle colorate in verde si alb si cu obloane „serioase” in alb si negru.

Manastirea benedictina Sf.Ioan din Val Müstair

Mănăstirea benedictină Son Jon din Val Müstair a fost probabil fondată de către Carol cel Mare. Este una din construcțiile considerate monumente ale umanității fiind înscrisă în anul 1983 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Abația a fost înființată în jurul anului 780 de către episcopul Coirei . În 1167 a fost transformată într-o mănăstire feminină. În timpul restaurărilor din secolul al XX-lea, au fost găsite câteva fresce romanice , care datează din jurul anului 1160. Frescele carolingiene se găsesc în biserica mănăstirii și înfățișează Povești din Vechiul și Noul Testament , pictate în jurul anului 830, foarte deteriorate și judecate doar în ansamblu.Una dintre cele mai intacte scene este Vindecarea Emorroissei , unde observați o lovitură rapidă, cu puține culori, care se suprapune pe fundaluri apoi retușându-se cu evidențieri , care astăzi sunt aproape complet invizibile.
Centrul vechi istoric din Berna

Orașul vechi este centrul istoric al Bernei , Elveția . Construită între secolele XII și XV pe un deal îngust înconjurat pe trei laturi de râul Aare , structura sa a rămas aproape neschimbată de-a lungul timpului. În ciuda unui incendiu major în 1405, în urma căruia o mare parte a orașului a fost reconstruită din gresie și, în ciuda eforturilor considerabile de reconstrucție din secolul al XVIII-lea, orașul vechi din Berna și-a păstrat caracterul medieval până în prezent.
Orașul vechi găzduiește cea mai înaltă catedrală din Elveția, împreună cu alte biserici, poduri și o mare colecție de fântâni care datează din perioada Renașterii.

Cele trei cetati din Bellinzona


Orașul este faimos pentru castele sale, care au fost în anul 2000 preluate pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Bellinzona este orașul celor trei castele - Castelgrande, Montebello și Sasso Corbaro, fiind incluse pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de zidurile de apărare ale orașului, cu metereze, ca-n filmele cu prinți și prințese. Castelele din Bellinzona sunt absolut spectaculoase - Castelgrande, aflat pe locul unor fortificații datând din secolul I î.H.; Montebello - la care se poate ajunge de la Castelgrande pe zidurile de apărare ale orașului, cu imagini fascinante; Sasso Corbaro - datând din secolul al XVI-lea, fiecare dintre ele cu propria sa poveste fabuloasă. Dincolo de aceste castele și de zidurile de apărare ale orașului, Bellinzona are un centru frumos, cu piețe spațioase, cu biserici de diverse confesiuni și cu o atmosferă cosmopolită.
Regiunea alpina „Jungfrau”
Masivul Jungfrau, cu cele trei vârfuri celebre - Jungfrau la 4,158 de metri, Mönch la 4,099 de metri și Eiger de 3970 de metri, a fost obiectivul alpinistilor de la începutul anilor 1800 și, mai recent, al schiorilor care se îndreaptă spre 206 de kilometri de pârtii și pârtii, toate situate pe fundalul celor trei vârfuri. Calea ferată până la Jungfraujoch a fost deschisă în 1912, iar stația superioară este cea mai mare gară din Europa la 3.454 de metri. Cunoscuți pentru lungile lor runde - unele de până la 12 kilometri - și ninsoare adâncă, nu este de mirare că cele trei mari zone de schi au atras entuziaștii din sporturile de iarnă din întreaga lume.


Terasele viticole din districtul Lavaux
Cantonul Lavaux este unul dintre cele 26 de cantoane ale Elveției, situat în sud-vestul țării, face parte din regiunea francofonă a țării. Capitala sa este la Lausanne. Nici un alt canton elvețian nu este, probabil, atât de variat sub aspectul peisajelor.



